Binnen het speerpunt het tegengaan en voorkomen van Seksuele Intimidatie en Seksueel Geweld heeft Zusters voor Zusters het project ‘Samen staan wij sterk’ uitgevoerd. Met dit project traint Zusters voor Zusters hun vrijwilligers via voorlichtingsbijeenkomsten en workshops, zodat zij passende steun kunnen bieden als er sprake is van seksuele intimidatie en seksueel geweld bij hun achterban. Daarnaast organiseren ze dialoogavonden om met ouders, familie en verzorgers in gesprek te gaan en het taboe te doorbreken. Op 11 december ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten van het project. De bijeenkomst stond in het teken van het omgaan met moeilijke situaties als vrijwilliger en de balans tussen zelfzorg en ondersteuning van de achterban.  

De bijeenkomst begint met een interactieve workshop waarin wordt stilgestaan bij de rol en verantwoordelijkheden van vrijwilligers. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en een rollenspel onderzoeken de deelneemsters het verschil tussen acute en niet-acute veiligheidssituaties. Hierbij bespreken ze hoe zij grenzen kunnen stellen en tegelijkertijd de juiste ondersteuning kunnen bieden aan hun achterban. 

In het tweede deel van de bijeenkomst gaan de vrijwilligers met elkaar in gesprek over hun ervaringen binnen Zusters voor Zusters. Velen van hen werken al jaren met vrouwen die heftige verhalen delen, onder andere over seksuele intimidatie en seksueel geweld. Door deze ervaringen uit te wisselen, kregen zij nieuwe inzichten in hoe zij zichzelf en hun bezoekers beter kunnen beschermen. 

Na afloop gingen de vrijwilligers naar huis met concrete handvatten om signalen van seksuele intimidatie en seksueel geweld eerder te herkennen en hier adequaat op te reageren. Dit project draagt zo bij aan de preventie van seksuele intimidatie en seksueel geweld, door vrijwilligers weerbaarder te maken, handelingsperspectief te geven en hen te ondersteunen in het bieden van een veilige omgeving voor henzelf en hun achterban.