Binnen het speerpunt Zelfbewust opgroeien 2023 heeft stichting Productielab het project ‘Seksuele opvoeding’ uitgevoerd. Met dit project heeft stichting Productielab als doel dat moeders met hun dochters het gesprek voeren over volwassen worden en de veranderingen aan lichaam en geest die daarmee gepaard gaan. Op 12 februari ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten binnen dit project. De bijeenkomst stond in het teken van menstruatie.
Tijdens de bijeenkomst worden verschillende onderwerpen binnen menstruatie besproken: hormonen, tieners/pubers en menstruatie in de context van islam. De deelnemers leren over de verschillende fasen (seizoenen) van hun cyclus in een maand. Aan de hand van dit voorbeeld leren de vrouwen het gedrag van zichzelf en hun dochters te begrijpen. Daarnaast krijgen de vrouwen tips mee om het gesprek hierover aan te gaan met hun dochters. Een voorbeeld daarvan is het normaliseren van het onderwerp. Benoem als moeder dat je ongesteld bent, zodat de drempel lager wordt voor je dochters om het met je te bespreken. Ook is het goed om ze voor te bereiden voor hun eerste ongesteldheid, zodat zij niet schrikken van hun eigen lichaam wanneer het zover is.
Fysiek, emotioneel en sociaal gebeurt er dus veel nadat een meisje ongesteld wordt. De trainer benadrukt dat pijn niet normaal is. Af en toe kramp hoort erbij, maar zodra er echt hevige pijn is, is het van belang om contact op te nemen met een dokter of specialist. Ook werd aandacht besteed aan religieuze aspecten en het belang van openheid binnen het gezin.
Ten slotte is er ruimte voor dialoog tussen de deelnemers. De vrouwen geven aan dat ze het jammer vinden dat er weinig aandacht is voor het onderwerp menstruatie in het onderwijs. Het zou niet alleen waardevol zijn voor jonge meiden, maar ook voor jongens. Meer kennis over het thema zorgt er namelijk voor dat het taboe ook wordt verkleind om erover te praten, en wordt er een stukje schaamte weggehaald bij jonge meiden en hun veranderende lichaam.
Na afloop gaan de vrouwen met nieuwe inzichten over het verloop van hun menstruatiecyclus naar huis. Ook hebben ze geleerd hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met hun dochters, en hebben ze geleerd het gedrag van hun dochter te verklaren aan de hand van de hormonale fases tijdens je cyclus. Met deze bijeenkomst zorgt stichting Productielab voor het verkleinen van het taboe rondom menstruatie.