Het SPE is in oktober telefonisch op speerpuntbezoek geweest bij het project ‘MO(O)I, dat ben ik!’ van Stichting Aminah. Het project richt zich op het weerbaarder maken van jonge meiden. Dit werd in de bijeenkomsten gedaan door onder andere kringgesprekken, het delen van persoonlijke dingen in spelvorm, individuele coaching en huiswerkbegeleiding. De laatste bijeenkomst was extra bijzonder, toen hebben de deelneemsters een sessie paarden coaching gehad. Tijdens deze sessie keek de leidster naar de interactie tussen het paard en de deelneemster en gingen ze aan de hand daarvan in gesprek over het onderwerp zelfverzekerdheid.
In de gesprekken kwamen onderwerpen aan bod als relaties, toekomst en school. De deelneemsters werden uitgedaagd om na te denken over de manier waarop ze zichzelf zien als toekomstige vrouw. Daarnaast werden ze bewust gemaakt van hoe ze meer onafhankelijk en zelfverzekerd kunnen zijn. Volgens Mbarka hebben ze daar behoefte aan omdat er veel van hen wordt gevraagd door verschillende personen in de samenleving.
“Ze verdragen best wel veel en ze zijn veel alleen. Ze hebben nu al veel stress op de middelbare school omdat er, nu veel meer dan vroeger in mijn ervaring, veel zelfstandigheid van hen wordt gevraagd. Soms hebben ze daardoor zelfs een burn-out. Thuis worden ze hier niet altijd in begrepen en vragen ouders ook veel van ze.”
Een luisterend oor bieden kan al heel veel voor de deelneemsters betekenen, legt Mbarka uit. Een informele setting werkt daarbij voor hen het beste. In een gezellige ruimte waarin de deelneemsters zich op hun gemak voelen en een kopje thee krijgen wordt het meeste besproken. In tijden van corona was dit nog wel een uitdaging. Door de coronamaatregelen moesten sommige bijeenkomsten online worden gehouden, waar een laagdrempelige, informele sfeer lastiger te creëren is. Ondanks dit obstakel is het project toch geslaagd afgerond en heeft het veel voor de stressvermindering en zelfacceptatie van de deelneemsters betekent.
“De deelneemsters vertelden dat ze het fijn vonden dat ze bij Stichting Aminah terecht konden. Een deelneemster kwam zelfs na afloop van het project spontaan weer langs om trots te laten zien dat ze haar diploma had behaald. Dat geeft wel een indicatie dat het een goed project was.”