Op zaterdag 29 mei was het SPE op bezoek bij Stichting Aknarij. De organisatie kreeg in 2020 budget toegekend binnen het speerpunt Zelfbeschikking voor het project ‘Sterke meiden 4’, een leertraject voor meiden waarin fysieke en mentale training worden gecombineerd.
Het project richt zich op meisjes die potentieel kwetsbaar zijn. De deelneemsters leren gedurende 5 weken een aantal technieken en vaardigheden aan, zodat zij weerbaar worden tegen elke vorm van misbruik.Tijdens het project staan zelfredzaamheid, zelfverzekerdheid en een positief zelfbeeld centraal.
Adam
De bijeenkomst op 29 mei stond in het teken van seksualiteit, relaties en (ongewenst) moederschap en verwachtingen of druk vanuit familie, geloof of cultuur. Om een gesprek over deze onderwerpen open te breken startte de sessie met een vertoning van de film Adam (2020), over een ongehuwde zwangere vrouw. Het plot:
In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen. (Bron: cineart.nl)
Het verhaal is gebaseerd op een persoonlijke ervaring van de regisseur Maryam Touzani: haar ouders besloten een ongehuwde zwangere vrouw te helpen toen zij radeloos bij haar ouderlijk huis aanklopte. De film deed in Marokko behoorlijk wat stof opwaaien, vertelde Yasmine van Stichting Aknarij. Het leek haar daarom een geschikte film om een gesprek op gang te brengen.
Nagesprek
Na de film vond een nagesprek plaats met de meiden. Welke thema’s zagen zij in de film terug? Hoe leven deze onderwerpen in hun leefwereld? Waar halen de meiden informatie vandaan omtrent relaties en seksualiteit, en weten ze waar ze terecht kunnen voor vragen? Gespreksonderwerpen die aan bod kwamen waren (ongewenste) zwangerschappen en hoe zij daar mee om zouden gaan, online exposing, en het verschil tussen wat er verwacht wordt van jongens en van meisjes.
De meiden waren op de hoogte van een aantal instanties waar je als vrouw terecht kunt, mocht je ongewenst zwanger zijn: “Er is van alles in Nederland op dit gebied”. Ze gaven aan dat ze het lastig zouden vinden hun ouders erbij te betrekken, vanwege schaamte en taboes. Maar, uiteindelijk zouden hun ouders er toch wel voor ze zijn, dachten sommigen.
De meiden vertelden veel mensen te kennen die slachtoffer zijn van “exposing” of online shaming. Sommigen hebben bewust hun social media accounts afgeschermd vanwege deze trend. Tegelijkertijd is het internet ook juist een fijne plek, omdat er veel informatie te vinden is over relaties en seksualiteit. Zo krijgen de meiden antwoorden op vragen waarvoor ze niet bij hun familie kunnen of willen aankloppen.
Het verschil tussen wat er verwacht wordt van jongens en meiden ervaren de meiden sterk. Jongens hebben meer vrijheden, hoeven minder te helpen in het huishouden en zouden ook niet zo snel in de problemen kunnen komen als ze voor het huwelijk het bed met iemand delen. Deze verschillen zouden ze graag anders zien. Ze zagen al veranderingen tussen de huidige tijd en het verleden, maar denken dat er nog flink wat tijd nodig is om verdere gelijkheid te creëren.
Na een mooi gesprek over hoe de genoemde thema’s spelen in het leven van de meiden, is het tijd voor muziek en lekker eten. Samen met de begeleiding vanuit Aknarij sluiten de meiden de avond op een gezellige manier af. Het was om te zien dat Stichting Aknarij ruimte creëert voor gesprekken over deze onderwerpen en de meiden een kans biedt bij elkaar te komen en ervaringen uit te wisselen.
Stichting Aknarij weet met het project ‘Sterke meiden 4’ het gesprek aan te gaan over relaties en seksualiteit bij jonge meiden. Tijdens de bijeenkomst worden zij gestimuleerd na te denken over hun leefwereld en de verschillen tussen seksualiteit van jongens en meisjes in de maatschappij. Ook bespreken ze waar ze terecht zouden kunnen bij bijvoorbeeld een ongewenste zwangerschap. Stichting Aknarij hoopt op deze manier bij te dragen aan het zelfbewust opgroeien van de meiden.