Binnen het speerpunt Tegengaan en voorkomen van Seksuele Intimidatie en Seksueel Geweld (SISG) heeft Buurvrouwennetwerk Gaasperdam het project ‘Over Grenzen’ uitgevoerd. Met dit project wil Buurvrouwennetwerk Gaasperdam bewustwording vergroten en meer informatie geven over seksuele intimidatie en seksueel geweld (SISG). Door open over dit onderwerp te spreken, streven ze ernaar taboes te doorbreken, het herkennen van situaties te verbeteren en inzicht te geven in hoe – en wanneer – wel of niet te handelen.
Op 2 oktober ging het SPE op speerpuntbezoek bij een van de activiteiten binnen dit project. De bijeenkomst stond in het teken van openheid in huis om te praten over seksualiteit en SISG, online veiligheid, en victim blaming. Tijdens de bijeenkomst bespreekt Qpido het belang van online veiligheid en hoe je hier met je kind afspraken over kan maken, de gevaren van victim blaming en waarom openheid in huis belangrijk is.
De groep deelnemers bestaat uit vrouwen, voornamelijk moeders, waarvan sommigen eerder met het thema in aanraking zijn geweest of informatie willen voor hun kinderen. Qpido verzorgt het eerste onderdeel van de bijeenkomst. Hierin bespreken zij het belang van een veilige en open sfeer creëren in huis. Zij geven hiervoor concrete tips mee zoals durven te praten over seksualiteit met je kinderen, maar ook om hun grenzen te respecteren en niet boos te worden tijdens gesprekken over seksualiteit zodat je het vertrouwen met je kind behoudt. Op deze manier wordt de drempel om te praten over SISG verlaagd. Daarnaast leren de vrouwen ook van elkaar door verhalen te delen over hoe zij thuis afspraken maken over bijvoorbeeld social media gebruiken en de veiligheid hiervan.
In het tweede deel van de bijeenkomst deelt een agent informatie over aangifte doen van seksuele intimidatie en seksueel geweld. Ze vertelt waar je naartoe kan gaan om SISG te melden, maar ook wat voor effect een aangifte kan hebben op iemand. Een aangifte doen kan heel heftig zijn voor iemand, soms kan een persoon er nog niet klaar voor zijn en kan het meer schade aanbrengen dan je had gedacht. Als ouder is het belangrijk om je kind niet te forceren maar om met het tempo van je kind mee te gaan. Ook als hulporganisatie is het belangrijk om het tempo van het slachtoffer aan te houden en emotionele steun te bieden.
Na afloop van de bijeenkomst gaan de vrouwen naar huis met meer kennis over wat seksueel geweld en seksuele intimidatie inhoudt en hoe zij hierover het gesprek kunnen aangaan thuis. Vrouwen die daar behoefte aan hebben ontvangen nazorg van Qpido of Centrum Seksueel Geweld. Met deze bijeenkomst draagt Buurvrouwennetwerk Gaasperdam bij aan de emancipatie van vrouwen en meisjes door hen bewust te maken van seksuele intimidatie en geweld. Door open gesprekken te stimuleren in een veilige ruimte, leren vrouwen beter communiceren over deze onderwerpen, zowel met hun kinderen als met elkaar en worden taboes doorbroken. Daarnaast biedt het project praktische informatie over online veiligheid en het doen van aangifte, waardoor vrouwen meer controle krijgen over hun situatie of die van (potentiële) slachtoffers in hun omgeving. Zo zijn zowel de deelnemers van de bijeenkomst als de personen in hun omgeving weerbaarder, en kunnen schadelijke praktijken worden voorkomen.