Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kon het SPE niet fysiek aanwezig zijn bij de bijeenkomsten van het project ‘Voguing als Empowerment’ van Stichting Share Network. Daarom bespraken we het project telefonisch. Voguing als Empowerment is een project dat zich richt op vrouwen in de LHBTQ+ gemeenschap. Stichting Share Network organiseert het project samen met Amber en Gaby Vineyard van House of Vineyard, de eerste formele vogue-gemeenschap van Nederland. Ze willen met dit project vrouwen een veilige omgeving bieden en hun emancipatie en zelfacceptatie bevorderen door gebruik te maken van de dansstijl voguing. Deze dansstijl stelt deelnemers in staat zichzelf te uiten in een veilige omgeving.
Voguing is een dansstijl ontstaan in de jaren 80 onder de LHBTQ+ gemeenschap in New York, vertelt organisator Roëlla. Het draait volgens haar om het creëren van een safe space waarin je helemaal jezelf kunt zijn. In de bijeenkomsten van het project wordt er dan ook gedanst zonder choreografie, zodat er ruimte is voor zelfexpressie van de deelnemers. Daarnaast wordt er ook actief geluisterd naar waar de deelnemers behoefte aan hebben. In sommige bijeenkomsten werd er daardoor meer gepraat dan gedanst in bijvoorbeeld een mindset coaching sessie of een sex positivity class.
Volgens Roëlla is er veel vraag naar projecten als deze binnen de LHBTQ+ gemeenschap. Vooral ook vrouwen van kleur en vrouwelijke migranten hebben hier behoefte aan. Een deelneemster vertelt:
‘Deel uitmaken van de LHBTQ+ gemeenschap kan erg onveilig zijn en vooral vrouwelijke migranten lijden hieronder. Het is heel belangrijk dat er meer aandacht komt voor de LHBTQ+ gemeenschap onder migranten.’
Stichting Share Network vindt het daarom ook belangrijk om door te gaan met het maken van zulke projecten.
‘We zien en horen van deelnemers hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je vrij kunt spreken over wie je bent, waar je het gevoel hebt dat je erbij hoort en er mag zijn. Waar ook gesproken wordt over bijvoorbeeld seks, want dat is ook onderdeel van het leven. Onder andere door te werken met rolmodellen proberen wij deze safe space te creëren.’
Roëlla heeft veel positieve reacties van de deelnemers ontvangen. Deelnemers hebben dankzij dit project over hun gevoelens kunnen praten, voorbeelden gekregen over hoe ze met grensoverschrijdend gedrag om kunnen gaan en zijn geholpen op hun weg naar zelfacceptatie.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.