Op dinsdag 22 september ging het SPE op speerpuntbezoek bij Stichting ProductieLab. In 2020 heeft de organisatie binnen het speerpunt zelfbeschikking budget toegekend gekregen voor het project ‘Power Girls!’. Het doel van dit project is jonge meiden met een niet-Westerse achtergrond mentaal en fysiek weerbaar te maken. Vaak kampend deze meiden met psychische problemen doordat zij vast komen te zitten tussen twee culturen waarin veel van ze wordt verwacht. De bijeenkomsten worden begeleid door twee trainsters met ervaring in social work en psychologie en bestaan uit twee delen. Tijdens het eerste deel ligt de focus op mentale weerbaarheid, hierbij wordt er stil gestaan bij zelfzorg, grenzen aangeven, emoties bespreekbaar maken en luisteren naar je lichaam. Het tweede deel van de bijeenkomsten zijn kickboxlessen waarbij de meiden leren te vertrouwen op hun lichaam.
Deze bijeenkomst was de vierde en dus één na laatste bijeenkomst. De trainsters begonnen met een meditatieoefening waarbij de meiden zich moesten ontspannen en bij zichzelf na moesten gaan hoe ze zich voelden. Daarna moesten ze één voor één met de groep delen hoe het deze week met ze ging. Opvallend was dat het deze week veel beter met alle meiden ging dan de vorige week. Ze vertelden dat school zwaar was, maar ze wel leuke dingen in het vooruitzicht hadden die ze op de been hielden.
‘’Ja, we hebben heel veel toetsen de laatste tijd. Elke dag wel één. Daar word ik moe van, maar als beloning ga ik aan het eind van deze week met een vriendin wat leuks doen.’’
De trainsters benadrukten dat deze vorm van jezelf belonen een manier was om zelfliefde te uiten. Wanneer je hard gewerkt hebt, mag je jezelf belonen met iets leuks om gemotiveerd te blijven.
De volgende oefening stond in het teken van complimenten en feedback geven maar ook ontvangen. De aanwezige meiden moesten in het midden van de groep tegenover elkaar gaan zitten. Ze moesten elkaar in de ogen aankijken en dan moest één persoon de ander complimenten en een punt van feedback geven. Iedereen kwam aan de beurt. Het was opvallend dat de meiden het makkelijk vonden om complimenten te geven aan elkaar, maar de feedback vonden ze lastiger. Ze gingen zichzelf telkens excuseren en hun punt van feedback ook vaak goed praten, omdat ze de ander niet wilden kwetsen. De trainsters legden dan rustig uit dat dit niet nodig was, omdat feedback juist een positief middel voor persoonlijke groei is.
Na deze oefening spraken wij nog even met de trainsters, die vertelde dat het een groep was met grote diversiteit in leeftijd (11-17) en niveau (vmbo-vwo). Daarnaast zagen ze echt dat de meiden veel vooruitgang in hun zelfvertrouwen ontwikkeld hadden. De meiden waren stuk voor stuk meer uit hun schulp gekropen en waren beter in staat om hun emoties en gevoelens te verwoorden. Daarnaast waren ze ook zekerder van zichzelf geworden. Eerst durfden ze elkaar niet eens in de ogen aan te kijken en zoals we tijdens de complimenten/feedback oefening konden zien deden ze dat nu al stukken makkelijker.
Stichting ProductieLab weet met deze bijeenkomsten een fijne open sfeer te creëren, waarbij er ruimte voor iedereen is. Dit soort bijeenkomsten bieden jonge meiden de mogelijkheid om beter te kunnen praten over hun emoties en zich zelfverzekerder te voelen.