In 2006 hebben Anita Plowell en Cheryl Vliet de stichting Between the Lines opegericht. Ze leerden elkaar in 2001 kennen bij de lokale radio in Amsterdam waar ze beiden actief waren. Sinds 2008 verzorgen ze hun eigen radioprogramma onder de naam Double7FM radio. Ze kwamen er heel snel achter dat ze veel meer konden en wilden dan alleen maar radioprogramma’s maken.
In 2011 organiseerden ze het Sranantongo dictee, in 2012 volgde de Nationale Pomwedstrijd. Sinds 2013 organiseren zij jaarlijks de dokter Sophie Redmondlezing. Tijdens deze lezing wordt ook de Gouden vioolspeld uitgereikt. Deze gaat elk jaar naar een vrouw die zich in de geest van Sophie Redmond zich op maatschappelijk en/of cultureel gebied heeft ingezet. Dit jaar organiseren ze op 12 januari as. tijdens de Grote Suriname Tentoonstelling i.s.m. de Nieuwe Kerk, de Sophie Redmond Talkshow. Samen met een panel van drie top vrouwen kijken ze naar de ontwikkeling van de Surinaamse vrouw in Nederland.
Jullie organiseren elk jaar de Sophie Redmondlezing, wat is het doel van de lezing?
Sophie Redmond heeft een enorme bijdrage geleverd aan de Surinaamse vrouwengeschiedenis. Wij vinden het belangrijk dat haar levensverhaal, gedachtegoed en nalatenschap ook een plek krijgt in ons gedeelde geschiedenis. Met de lezing willen wij vrouwen inspireren en vooral motiveren om net als Sophie Redmond boven zichzelf uit te stijgen. Wij vinden het belangrijk dat vrouwen elkaar blijven inspireren. Rolmodellen zijn noodzakelijk. Ieder jaar vragen wij daarom een bijzonder inspirerende vrouw om zich te verdiepen in het levensverhaal van Sophie Redmond. Geïnspireerd door het verhaal van Sophie neemt de spreker ons daarna mee in haar eigen levensverhaal. Vrouwen komen tijdens de lezing bij elkaar om te luisteren naar het verhaal van de keynotespreker en om met elkaar in gesprek te gaan. Onze ervaring is dat er daarna heel veel mooie projecten zijn ontstaan. In de afgelopen jaren hebben we succesvolle sprekers gehad die zich kunnen meten aan het levensverhaal van Sophie. Ze delen hun motivatie, inspiratie, prestaties maar ook hun kwetsbare kant. Vanuit die succesverhalen motiveren ze ons om te gaan werken aan ons eigen succes.
Hoe zijn jullie zelf met haar bekend geraakt? En waar hebben jullie alle kennis over haar opgedaan?
We zijn beide geboren in Suriname en bijna alle Surinamers kennen de naam Sophie Redmond en weten dat ze een belangrijke persoon is geweest. Een van de belangrijkste straten in Paramaribo is naar haar vernoemd. Om meer over haar te weten te komen zijn we in gesprek gegaan met mensen die reeds bekend waren met Sophie Redmond. We hebben veel informatie uit archieven opgezocht en verschillende publicaties over Sophie Redmond bestudeerd. Het proefschrift van dr Sylvia Kortram ‘Meer dan arts alleen’. De maatschappelijke betekenis van huisarts Sophie Redmond in laat-koloniaal Suriname is bijzonder waardevol gebleken. Zij beschrijft het publieke leven en werk van de Surinaamse vrouwelijke huisarts Sophie Redmond.
Is zij een grote inspiratiebron voor jullie?
Voor ons is Sophie Redmond een bron van inspiratie. De lezing is ook echt vanuit de kracht van Sophie Redmond ontstaan. Hoe meer wij over haar lazen hoe meer wij overtuigd waren dat haar levensverhaal bij veel mensen en vooral bij vrouwen herkenning zou oproepen. Wij hebben zelf ook heel veel met Sophie Redmond gemeen. Sophie Redmond maakte radioprogramma’s waarin zij voorlichting gaf over gezondheid. Radio maken is ook onze passie. Sophie Redmond vond het communiceren in het Sranantongo, Surinaams belangrijk. Ze gebruikte de taal in haar radioprogramma’s, haar krantenrubrieken en theaterstukken. Als organisatoren van het jaarlijkse Sranantongo dictee in Nederland zijn wij ons ervan bewust dat taal een belangrijk onderdeel is van onze identiteit. Sophie Redmond heeft zich ook ingezet voor het behoud van de Surinaamse Huishoudschool. De traditionele Surinaamse keuken had haar voorkeur. Met het organiseren van de pomwedstrijd zetten wij het Surinaamse pomgerecht op de kaart. Sophie Redmond heeft voor ons gekozen. Zo voelt het voor ons.
Welke boodschap van Sophie Redmond heeft jullie geïnspireerd of is jou het meeste bijgebleven? Wat heeft zij voor de emancipatie in Suriname betekend en wat kunnen wij in Nederland van haar leren?
Sophie Redmond had een volhardend karakter. Ze was een veelzijdige vrouw. Een vrouw met een groot maatschappelijk hart, lef en durf. Haar ideaal om bij te dragen aan een betere maatschappij is voor ons heel erg inspirerend. Ze wilde vrouwen meer inzicht geven, wijzer en bewuster maken. In 1949 kregen vrouwen in Suriname stemrecht. In 1950 deed Sophie Redmond mee aan de tussentijdse Statenverkiezingen in Suriname, waar zij als onafhankelijke kandidaat het opnam tegen de toen grootste politieke partij van Suriname. Een soort David tegen Goliath. Sophie Redmond werd slachtoffer van een politiek steekspel, waarbij ordinaire en seksistische rijmpjes tegen haar werden ingezet. Sophie Redmond werd uiteindelijk niet gekozen.
Wij vrouwen moeten ervoor zorgen dat er niet over ons wordt gesproken, maar met ons. Dat er niet voor ons wordt bepaald, maar dat wij onze plek opeisen, verantwoordelijkheid nemen en samenwerken aan een betere maatschappij voor iedereen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.