- Dit evenement is voorbij.
Gemeente Amsterdam x PDZ Vrouwen en religie in de stad #1
2 februari 2021 @ 18:00 - 20:00
Tweedelig symposium over emancipatie, identiteit en geloof. Deze eerste aflevering gaat over individuele beleving.
Meer dan de helft van alle Amsterdammers is vrouw. Ook is ruim 29% van alle Amsterdamse inwoners gelovig: 15% is christen, 13% is moslim, 1% is joods, boeddhistisch of hindoeïstisch. Andere Amsterdammers zoeken op een andere manier naar zingeving. De variaties zijn enorm, ook onder vrouwen. Wat betekent het om vrouw en religieus te zijn binnen een stad die steeds verder seculariseert? Of om op te groeien in een omgeving die er andere religieuze opvattingen op na houdt dan jijzelf? Wat betekent religie voor vrouwen als het gaat om empowerment, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid? Kortom, op welke manier speelt geloof en zingeving een rol in het dagelijks leven van Amsterdamse vrouwen? En hoe beïnvloedt dit alles hun plek in de samenleving? In dit online symposium over vrouwen en religie in de stad gaan we in twee avondprogramma’s in gesprek met Amsterdamse vrouwen. Over identiteit, geloof, emancipatie en alles wat daarbij komt kijken.
In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma’s uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele buttons.
In dit eerste gesprek spreken we vrouwen over hun individuele beleving vanuit verschillende religies en levensovertuigingen. Op welke manier speelt zingeving een rol in je dagelijks leven? Hoe beïnvloedt het de manier waarop je je leven leidt? Hoe kijk je naar gelijkheid en emancipatie in relatie tot je geloof? Al deze vragen komen aan bod in een programma onder leiding van moderator Anne Dijk, waarin dialoog centraal staat.
Bekijk het tweede gesprek hier.
Over de sprekers
Anne Dijk is religiewetenschapper, Islamoloog en Islamitisch Theoloog met een specialisatie in autoriteitsstructuren. Ze is oprichter en voorzitter van Fahm Instituut, adviseur op het gebied van islam en sociale vraagstukken en hoofddocent van diverse Fahm cursussen. In haar dagelijks leven promoveert Anne aan de VU Amsterdam binnen het project Extreme Beliefs. Haar onderzoek richt zich op argumentaties ten aanzien van de positie van vrouwen in diverse fundamentalistische levensbeschouwingen. Tevens is ze onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy.
Christa Compas is sinds 2016 directeur van het Humanistisch Verbond. Menselijke waardigheid vormgeven in de maatschappelijke praktijk is de rode draad in Christa’s loopbaan; ze werkte 10 jaar voor FNV Bondgenoten, in functies variërend van emancipatiemedewerker tot hoofdbestuurder. Na de vakbond gaf ze leiding aan verschillende maatschappelijke organisaties. Christa was een van de ‘founding mothers’ van Women Inc. en was tot voor kort bestuurder van deze stichting. Vanavond praat ze mee vanuit humanistisch perspectief.
Sherlien Sanches is Museum Educator Tropenmuseum Junior bij het Tropenmuseum en oprichter van A Touch of Spirit. A Touch of Spirit organiseert evenementen vanuit spiritualiteit, waarin persoonlijke zingeving en inheemse waarden, zoals verbinding met de mensen en natuur om ons heen, centraal staan. Sherlien is lid van de culturele gemeenschap Ikihi Wodindeh (vrouwen van het vuur). Traditioneel dragen de vrouwen zorg voor het vuur, dat voor hen tegelijk een belangrijk medium is om inheemse kennis over te dragen. Sherlien is Kalinya (Surinaams-inheems) en Rooms-Katholiek gedoopt, maar is niet praktiserend Christen. Ze noemt zichzelf vrijdenkend.
Rosaliene Israël is sinds 2018 Scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam. Met een propedeuse in rechten en interesses in ethiek, levensfilosofie en religie, behaalde ze een bachelor in theologie en vervolgens een master in religieuze pedagogiek. Daarnaast behaalde ze een professionele master in Kerkelijke Bediening via de Protestantse Kerk Nederland en begon ze als predikant in de protestantse kerk van Landsmeer. Rosaliene is expert op het gebied van praktische theologie en werkt op dit moment aan haar PhD over gevormde Christelijke gemeenschappen. Ze woont met haar partner in Amsterdam Zuidoost, waar ze bezig zijn een nieuwe gemeenschap te vormen.
Elsa van de Loo is advocaat met een achtergrond in mensenrechten. Ze heeft enkele jaren voor het College voor de Rechten van de Mens gewerkt op het gebied van gelijke behandeling en non-discriminatie. Inmiddels heeft ze een eigen advocatenkantoor. Naast advocaat is Elsa van de Loo ook werkzaam als trainer op het gebied van diversiteit en inclusie en verbonden aan de politieke partij NIDA. Ze is christelijk (katholiek) opgevoed en is in 2008 bekeerd tot de islam.
Sarita Bajnath is ondernemer, trainer en motivator op het gebied van inclusie, diversiteit en dialoog. Sarita verzorgt unconscious bias trainingen die bijdragen aan inclusie en bewustzijn op een brede en intersectionele manier en werkte onder andere mee aan de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman. Religie en vrouw-zijn zijn terugkerende onderwerpen in haar werkzaamheden. Sarita is Surinaams-Hindoestaans en combineert in praktijk Hindoestaanse en Christelijke gebruiken.
Döne Fil is mensenrechtenactivist en actief binnen de LGTBQI+ gemeenschap. Ze was onder andere organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride in 2012. Hierover maakte ze samen met Chris Belloni een documentaire. In 2018 deed ze mee aan de aan NTR-serie ‘Moslims zoals wij’. Döne is queer en groeide op in een interreligieus gezin in Amsterdam met Turkse en Indonesische roots.
Sahar Noor is onderzoeker en trainer op verschillende diversiteitsthema’s breed. Specifiek zijn Islam, gender, emancipatie, etnisch profileren, jongeren met een migratieachtergrond en empowerment haar thema’s. Sahar is aangesloten bij Movisie en deed daar onderzoek naar naar moslimvrouwen in Nederland en België (Vlaanderen) die bij elkaar kwamen in ‘zustergroepen’, bijeenkomsten georganiseerd voor en door moslimvrouwen.