16 juni 2017 | Atria | Boekpresentatie ‘Dancing Backwards in High Heels’
Precies 100 jaar geleden werd het passief kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen ingevoerd: iedereen kon zich nu kandidaat stellen en gekozen worden in de Tweede Kamer. Pas in 1919 kregen vrouwen ook actief kiesrecht. Vrouwen mochten nu zelf kiezen wie hen zou vertegenwoordigen. En precies over die vertegenwoordiging gingen we vrijdag 16 juni bij Atria in gesprek. De aanleiding was het onderzoek van Virginia Garcia Beaudoux, hoogleraar in de psychologie, en gespecialiseerd in verkiezingscampagnes, propaganda en het publieke debat. Daarnaast is zij communicatieadviseur voor politici, verkiezingskandidaten en overheden. Hierbij is er extra aandacht voor vrouwelijke leiders en politici.
De quiz waar de middag mee begon liet meteen zien waarom vrouwen binnen de politiek een thema blijft waar aandacht voor nodig is. In het Nederlandse parlement is slechts 36% vrouw. In de lokale politiek is dit aantal nog minder: 28%. Dit wordt door het onderzoek enerzijds uitgelegd doordat vrouwen niet alleen te maken hebben met een glazen plafond, maar ook met zogenoemde plakkende vloeren (sticky floors). Deze vloeren staan symbool voor het gezin dat de vrouwen thuis houdt.
Ook de rol van de media werd tijdens de presentatie beschreven. Zo deelde Virginia krantenkoppen die gebruikt werden om presidentskandidaat Hillary Clinton te omschrijven. Vaak werd zij grandma (oma) Hillary genoemd, terwijl Donald Trump niet als granddad (opa) Donald werd omschreven. Een ander voorbeeld was de cosmonaute Elena Sarova. Zij is de eerste Russische vrouw die mee mocht naar het internationale ruimtestation ISS. Tijdens de persconferentie werd haar enkel gevraagd hoe ze haar haar zou gaan stylen in de ruimte. Virginia heeft om deze reden voor journalisten in Zuid-Amerika een training ontwikkeld waarbij zij bewust worden gemaakt van de vragen die ze stellen aan vrouwen. Het motto van deze bewustwordingscursus is ‘Vraag niet aan een vrouw, wat je ook niet aan een man zou vragen’. Deze vragen en stereotyperende artikelen zorgen er voor dat kiezers denken dat de vrouw niet competent is, waardoor zij minder snel in de volksvertegenwoordiging terecht komen.
Interesse in het boek? Op de website van Netherlands Institute for Multiparty Democracy kun je het boek inzien.
Atria
Atria (1935), kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zet zich in voor gelijke behandeling en gelijke kansen voor meisjes en vrouwen in hun sociale en culturele diversiteit.
Als kennisinstituut verzamelen, beheren en delen we het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoeken we de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geven we advies voor toekomstig beleid.
Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
Vijzelstraat 20 / 1017 HK Amsterdam / 020 – 665 08 20 / info@atria.nl